A textilek téralakító hatása

A lakástextilek kiválasztásánál (függöny, bútorszövet, ágytakaró, díszpárna) rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk, ha otthonunkban szeretnénk a színek és formák tökéletes harmóniáját megteremteni: nem csak a falak, bútorok, padló színeire kell ügyelnünk, hanem igazodnunk kell a helyiség méretéhez, stílusához, formájához, sőt még funkciójához is.

A lakástextilek (függönyök, kárpitok) esetében leginkább a minták és a színek adják a téralakító szerepet, bár a függöny fazonja is nagyban befolyásolhatja az enteriőr hangulatát. A mintás anyagoknál alapszabály, hogy a nagy minták uralják a teret, éppen ezért nagy méretű enteriőrökbe ajánljuk, illetve nagy belmagasság esetén. Egy nagyléptékű, részlet gazdag minta méltóságteljes fenséget sugároz, mely egy kis szobában idegenül hatna, viszont rendkívül jól mutat nagy belmagasság esetén. Az apróbb mintákat bátrabban használhatjuk, hiszen térnövelő hatásuk van és észrevétlenül mozgatják a teret. Különösen jól használhatóak az apró mintás anyagok kiegészítőként (pl.: díszpárnák), illetve az uralkodó nagy minták ellensúlyozásaként. Figyeljünk azonban az arányok megtartására! Ebben nagy segítségünkre vannak a textil gyártó cégek, akik ma már komplett családokban kínálják a lakástextileket, függöny  anyagokat megkönnyítve ezáltal a választást.

Érdemes külön kiemelnünk a csíkos textileket, melyek rendkívüli téralakító képességgel rendelkeznek: a függőleges, vékony csíkokkal dekorált anyagok magasítják a teret, míg a vízszintesen csíkos anyagok inkább összenyomják és hosszanti irányban növelik meg azt. Éppen ezért vízszintesen csíkozott anyag használatát nagy belmagasság esetén vagy dekorációs függöny varratására ajánljuk.

A mintás és csíkos anyagok használatát különösen roló esetében ajánljuk, hiszen a roló szerkezet lapolási technikája miatt a minta nélküli, egyszínű anyagok nem mutatnak jól rajta.

A bútorkárpit kiválasztásánál hasonló szempontok érvényesülnek: óvatosan kell bánnunk a nagy mintákkal, hiszen azok csak nagyméretű bútorokon tudnak érvényesülni, míg egy kis bútor esetében fennáll a veszélye annak, hogy a minta megtörik és ily módon a bútor formája sem fog tudni érvényesülni.

A színeknek a lakástextilek esetében is térformáló szerepük van, hiszen a sötét színek kisebbítik, míg a világos színek nagyobbítják a teret. Kis lakások esetén a nagyobb felületeknél (függöny, kárpit) érdemesebb inkább világos színekben gondolkodni, míg a kiegészítőknél (díszpárna, asztali futó) már nyugodtan választhatunk sötétebb színeket, melyek megteremtik az egyensúlyt a függöny világos anyagával.

További fotók megtekintéséhez kattintson ide!

Kulcsszavak: Függöny, Sötétítő függöny, Roló, Kárpit, Ágytakaró, Díszpárna, Lakástextil

Hozzászólások lezárva