Modern tapétázási technikák

Legyen szó bármely tér felöltöztetéséről, a tapéták használata nélkülözhetetlen a modern lakberendezésben. Korunkban ismét virágkorát éli a tapétázás, ám az arányok és technikák komoly változáson estek át: ma már nem szokás a szoba négy falát egyazon tapétával díszíteni, a cél sokkal inkább az, hogy kiemeljük az enteriőr egy-egy részletét és egy jól megválasztott tapéta segítségével ráirányítsuk a figyelmet az ún. fókuszfalra.

Ne feledjük, ma már a tapétagyártó cégek komplett családban kínálják a tapétákat, így a design, mintás tapéták mellé könnyedén kiválaszthatjuk a színben harmonizáló egyszínű vagy éppen csíkos tapétát. A helyes arányok és tökéletesen összeillő színek kiválasztásánál érdemes a gyártók kínálta alternatívákat szemügyre venni, hiszen ma már az egyszínű tapéták sem pusztán a falfestést helyettesítik, hanem finoman kidolgozott struktúrájukkal egyediséget kölcsönöznek az enteriőr kevésbé hangsúlyos falszakaszainak is. Izgalmas hatásokat érhetünk el, ha a különböző falakra más- más színű tapétát választunk, ily módon érvényesítve a sötétebb, világosabb színek keltette térformáló hatást.

Minthogy egy tapéta kiválóan alkalmas arra, hogy kiemelje a hangsúlyos részleteket, így akár használhatjuk oszlopon, falvédőn, bárpult, kandalló vagy ágyvég mögötti területen is. Nagyobb mintázatú tapétát akár keretezett képként is feltehetünk a falra. Az összhatást tovább fokozhatjuk a fény-árnyék játékának kihasználásával, hiszen a jól megválasztott világítástechnikával, egy megfelelően irányított lámpa segítségével felülről megvilágíthatjuk a tapéta legizgalmasabb részleteit.

Ne ragadjunk le a tapéták hagyományos felhelyezési módozatainál, merjünk bátrak lenni! A csíkos tapéták esetében lehetőségünk van a vízszintes felhelyezésre is, ily módon nyújtva meg a fal hosszanti méretét a vízszintes csíkozással. Tapétával dekorálhatjuk a mennyezet egészét vagy egy részletét is, mellyel még izgalmasabbá varázsolhatjuk otthonunk légkörét. Kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza, a tapétagyártók nap mint nap izgalmasabbnál izgalmasabb ötletekkel szolgálnak annak érdekében, hogy könnyedén átformálhassa otthonát olyanná, mely tükrözi személyisége lényegét.

Még több tapéta fotóért kattintson ide!

Kulcsszavak: Tapéta, Modern tapéta, Design tapéta

Hozzászólások lezárva