Árnyékolástechnika

Karnisok

A karnisszerkezet gondos kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy függönyünk elnyerje végső, tökéletes formáját. A praktikus és számtalan formában kapható alumínium sínek mellett a sokkalta mutatósabb rúdkarnisok közül is válogathatunk.

Karnisok…

Lapfüggöny szerkezet

A lapfüggöny korunk divatos, igen kedvelt árnyékolástechnikai megoldása, melynek szerkezete tépőzárak segítségével rögzíti a 60-120 cm-es paneleket. A lapfüggöny használatát különösen modern enteriőrökben és nagyméretű ablakok esetében ajánljuk.

Lapfüggöny szerkezet…

Roló szerkezet

A roló szerkezet segítségével a függönyanyag felfelé lapolódik, melynek köszönhetően ez egy igen anyagtakarékos árnyékolástechnikai megoldásnak számít. A textil az anyagban elhelyezett roló pálcák segítségével függőlegesen lapolódik.

Roló szerkezet…

További megoldások

A hagyományos, függönyökhöz kapcsolódó árnyékolástechnikák mellett számos további megoldás közül választhatunk, melyek legnagyobb előnye a praktikum. Általában kis helyigénnyel rendelkeznek és árfekvésük is kedvező.

További megoldások…

Árnyékolástechnika

Összhangban a praktikum és az esztétikum

Az árnyékolástechnikai megoldásoknak ma már számtalan változata létezik, melyek közül a praktikum és az esztétikum szempontjait figyelembe véve tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb változatot. A jól megválasztott árnyékolástechnikai megoldás nem csak a napsütés és a kíváncsi tekintetek kizárására alkalmas, hanem segítségünkre van abban is, hogy otthonunkban, munkahelyünkben barátságos légkört teremtsünk. A karnisok, sínek és az egyéb árnyékolástechnikai szerkezetek mindegyike erőteljesen meghatározza a lakberendezést, így érdemes döntés előtt alaposan megismerni a lehetőségeket.

Mely szempontokat vegyük figyelembe az árnyékolástechnika kiválasztása előtt?

Az első és legfontosabb szempont az ablak formájának figyelembe vétele, hiszen például íves ablakok esetében nem használhatunk rúdkarnist, csak alumínium síneket, minthogy egyedül ezeket tudjuk hajlítani. Ha az ablakunk a mennyezetig ér, olyan árnyékolástechnikai megoldást kell keresnünk, melynek szerkezete a mennyezetre erősíthető. Egyedi formájú, ferdesíkú ablak esetén érdemes pliszében gondolkodni. Az ablak mérete is befolyásolja a függönyünk kiválasztását: kisméretű ablaknál nem használhatunk lapfüggönyt, csak ráncolt függönyt vagy rolót.

Amennyiben olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ablakunk formája és mérete számos függönyözési lehetőséget megenged, érdemes legelőször a számunkra legvonzóbb függönyözési technikát kiválasztani: Döntsük el hagyományos ráncolt függönyt, lapfüggönyt vagy netalán rolót szeretnénk látni otthonunkba, hiszen a függöny típusa alapvetően meghatározza a használandó árnyékolástechnikai megoldást.

Legyen szempont az esztétikum is az árnyékolástechnika kiválasztásában!

Az árnyékolástechnika kiválasztásnál vegyünk figyelembe esztétikai szempontokat is! Bár egy alumínium sín kedvezőbb árfekvésű, érdemes kicsivel többet áldozni egy rúdkarnisra, melynek végzárói kiegészítik függönyünket, és esztétikai élményt is nyújtanak. Ma már a függöny kiegészítőknek is számos változata létezik, lehetőségünk van egyedi, rendkívül esztétikus függönyelhúzó pálcát használni, de a zsinórokra design súlyokat is helyezhetünk. Fordítsunk figyelmet ezen apróságokra, melyek függönyünknek megadják a végső simítást!