Karnisok

A függöny tartópillére

A leggyakrabban használt karnisok az alumínium sínek és a rúdkarnisok, melyeknek ma már számos változata létezik design, anyag és méret tekintetében. E széles választéknak köszönhetően a karnisok praktikus funkciójuk mellett ma már az ablak dekorálásában is komoly szerepet látnak el. A megfelelő karnis kiválasztásánál az esztétikai szempontok mellett első sorban ablakunk formáját, méretét, illetve a kiválasztott függönyanyagunk súlyát kell figyelembe vennünk.

Rúdkarnisok

A rúdkarnisok népszerűségüket fiatalos designjuk és dekoratív jellegüknek köszönhetik, hiszen mind anyaguk, mind formájuk tekintetében számos változatban léteznek, melyek lehetővé teszik, hogy bármilyen függönyanyagot is választunk, könnyedén meg találjuk a hozzá színben és stílusban illeszkedő karnist. Ringlis, „füles” és ráncolt függöny  felhelyezésére egyaránt alkalmasak, általában oldalfalra szereljük őket, de megoldható a mennyezetre történő rögzítésük is. A rúdkarnis alapvető jellemzője, hogy kilátszik a függöny anyaga alól, éppen ezért elengedhetetlen, hogy esztétikus formája legyen. A különböző anyag és színfajtákon túlmenően a rúdkarnis dekorálására az ún. végzárók szolgálnak, melyek számtalan formában és színben elérhetőek. A rúdkarnisok készülhetnek fa (fehér, natúr, cseresznye, sötétbarna színek), réz (fényes, matt, antikolt), kovácsoltvas, illetve inox anyagból két és egypályás változatban egyaránt.

Alumínium sínek

Az alumínium sínek a leggyakrabban használt karnisszerkezetek (függönytartók), melyek különösen jól használhatóak nagy fesztáv esetén. Alapszínük a fehér és a szürke, ugyanakkor színterezés révén számos további színben is elérhetőek. Általában egy- vagy kétpályás változatban készülnek, de igény szerint akárhány pályás formában is elérhetőek. Drapériák rögzítésére már rendelkezésre állnak tépőzáras előlappal rendelkező sínek is. Az egyenes alumínium sínek mellett léteznek ún. hajlítható függönykarnisok is, melyeknek két típusát különböztetjük meg: bástyaíves (vízszintesen íves) és boltíves (függőlegesen íves) változatokat. Hajlított függönykarnis használatakor szükségünk lesz ún. stopszemekre, melyek meggátolják a függöny lecsúszását.

A sínes függönykarnisok különösen kedveltek, hiszen nem foglalnak sok helyett, kedvező árfekvésűek és segítségükkel a függönyök mozgatása könnyedén, zajmentesen megoldható: A sínben elhelyezett csúszkákat egyaránt mozgathatjuk kézi, zsinóros és motoros módszerrel. A sínek egyaránt felszerelhetőek a mennyezetre és az oldalfalra. Az alumínium sínek egyaránt használhatóak ráncolt és lapfüggöny esetében.