Lapfüggöny szerkezet

A lapfüggöny adottságai

A modern lakberendezés egyik legnépszerűbb függönyözési technikája a lapfüggöny, hiszen egyfelől rendkívül anyagtakarékos megoldás, másfelől pedig a függönyanyagok és a panelméretek játékával különleges és érdekes hatásokat lehet elérni. A méretek meghatározásánál fordítsunk figyelmet a lapfüggöny helyigényére is, mely egyoldalú gyűjtés esetén megegyezik egy panel szélességével, ha azonban két oldalra gyűjtjük a függönyt, akkor két panel szélességével kell számolnunk.

A lapfüggöny szerkezet technikai jellemzői

A lapfüggöny paneljei tépőzáras lapok, melyek alumínium sínben csúsznak. A lapfüggöny karnisszerkezete az egyedi igényeknek megfelelően lehet két-, három-, négy- vagy akár ötpályás is, ennek számát a lapfüggöny paneljeinek száma határozza meg. A lapfüggöny könnyű kezelhetősége érdekében érdemes ún. ütközőket beépíteni, melyek a lapok szabályos egymásba kapcsolódásáért felelősek, nélkülük a lapok szabadon mozgathatóak bármely irányba. A lapfüggöny aljában 30-40 mm-es súlylapok garantálják a panelek egyenes, szép tartását.

Bár a szokványos lapfüggöny panelek 60 cm szélesek, az adott enteriőr adottságait figyelembe véve egyedi méretű paneleket is gyártathatunk, ugyanakkor esztétikai szempontokból kifolyólag 100-120 cm széles panelnél nagyobbal nem érdemes számolni. A paneles szerkezetből kifolyólag a lapfüggöny használatát különösen modern enteriőrökben és nagy felületű ablakok esetében ajánljuk.

A lapfüggöny mozgatása

A lapfüggöny kedveltségét könnyű kezelhetősége is okozza: a szerkezet kezelhető kézi, zsinóros vagy motoros mozgatással egyaránt. Kézi mozgatás esetén ajánlatos akasztószemeket rögzíteni a tépőzáras lapon, hogy a függönyelhúzó pálcával könnyedén mozgathassuk a paneleket. Zsinóros mozgatás esetén a lapok elhelyezése már szabottabb, hiszen a panelek csak az előre beállított irányban mozgathatóak. Ebben az esetben a sín egyik végén lelógó zsinórral lehet a lapfüggöny paneljeit mozgatni. A motoros megoldás esetén a lapfüggöny paneljeit távirányítóval lehet mozgatni a sín baloldalára elhelyezett motor jóvoltából.