Roló szerkezet

A roló előnyei

A raffroló vagy római roló manapság igen kedvelt és elterjedt árnyékolástechnikai megoldás mind modern, mind pedig klasszikus otthonokban. Népszerűségét első sorban anyagtakarékos jellegének köszönheti. A hagyományos ráncolt függönnyel ellentétben a roló esetében a függöny anyaga felfelé gyűjtődik, ily módon kisebb mennyiség is elegendő belőle. A rolóhoz a textilek széles kínálatából válogathatunk, egyaránt választhatunk fényáteresztő és dekoranyagot.

A roló szerkezet jellemzői

A roló szerkezete tartós és ugyanakkor könnyen kezelhető, melyet a függöny anyaga tökéletesen eltakar. Mivel a rolón elhelyezkedő textil felfelé lapolódik, a nyílás szélességéből nem vesz el, ugyanakkor az ablak felett 15-25 cm-es helyigénnyel rendelkezik, mely az ablak akadálymentes nyitása miatt elengedhetetlen. A roló függőleges lapolását az anyagban elhelyezett pálcák segítik, melyek a függöny anyagától (vastagságától) függően lehetnek 4 és 7 mm-esek is. A roló aljában elhelyezett súlylapok gondoskodnak a textil feszes tartásáról.A rolószerkezet mozgatása

A lapfüggönyhöz hasonlóan a roló esetében is dönthetünk a kézi (zsinóros) és a motoros változat között. A zsinóros/gyöngyláncos mozgatásnál a kezelők és felhúzó szerkezetek (orsók) egy tépőzáras sín alatt helyezkednek el. Motoros kezelés esetén két lehetőségünk van: a rolóban elhelyezett motor irányítható kapcsoló vagy távirányító segítségével. Ennek kiválasztásában kényelmi szempontok alapján szabadon választhatunk.