Bútorszövet

Pt Mezzo

Klasszikus bútorszövet

A klasszikus bútorszövet (bársony, brokát, selyem) kidolgozott mintájával a régmúlt korok hangulatát idézi fel otthonunkban. A bútorszövet színének megválasztásánál a sötét árnyalatokon kívül válogathatunk a pasztellszínek közül is.

Klasszikus bútorszövet…

Modern bútorszövet

A modern bútorszövet jellemzője a letisztult szín- és formavilág: monokróm színek használata, absztrakt, geometriai minták. A design bútorok kárpitozására ajánlott a különleges kikészítésű textilbőrök (műbőrök) használata.

Modern bútorszövet…

Bútorszövet

Egy bútorszövet életre kelti bútorait

A harmonikus stílusú otthon megteremtéséhez elengedhetetlen a bútorszövet gondos kiválasztása, hiszen minden bútor a megfelelő bútorszövettel nyeri el végleges, tökéletes formáját. Ahogyan a bútorstílusok változnak, úgy alakul a bútorszövet divatja is: a klasszikus bútorokhoz jobban illenek a nagy, barokkos minták, míg a modern otthonok modern stílusú bútorokat és letisztult, egyszerű anyagokat kívánnak, bár napjaink nagy divatja, hogy kárpit anyagot használnak a klasszikus vonalvezetésű bútorokon is. A felhasználás szempontjából a klasszikus és a modern bútorszövet mellett megkülönböztetjük még a kültéri és speciális bútorszövetet (hajók, repülők és autók számára).

A bútorszövetek anyagai

Ha bútorkárpitról beszélünk, általában egy vastagabb szövet jut az eszünkbe, pedig a bútorszöveteknek ma már széles választékából válogathatunk: A klasszikus, ám testesebb bársony, brokát és gyapjú bútorszövet anyagok mellett vegyük számításba a különleges kikészítésű bőröket, műbőröket és a modern műszálas szöveteket, melyeknek festett vagy hímzett, mintás változatával is találkozhatunk.

Mit érdemes átgondolni bútorszövet vásárlása előtt?

A bútorszövetünk kiválasztása előtt érdemes egy-két praktikus szempontot is figyelembe venni: elsőként gondoljuk végig, milyen igénybevételnek lesz kitéve a bútorkárpit. A bútorszövetek minőségét kopásállóságuk alapján különböztetjük meg: minél nagyobb a kopásállósága egy anyagnak, annál nagyobb igénybevételnek tehetjük ki. A textil minőségét a martindale mérőszám jelöli.

Ha kisgyermekes otthonba választunk bútorszövetet, praktikus sötétebb színű, könnyen tisztítható és ellenálló textilekben gondolkodnunk. Ha a szabadban használjuk a bútorunkat, kültéri vagy speciális kárpitot keressünk, hiszen ezeknek nagyobb a kopásállósága, szennytaszító és vízlepergető hatásuk van. A bútorszövet mintájának és színeinek meghatározásánál a bútor és az enteriőr nagyságára kell figyelnünk, hiszen a nagy minták csak nagyobb bútorokon (kanapé, ágytámla stb.) érvényesülnek, hiszen a sötétszínek összenyomják a teret. Stílus tekintetében igazodjunk otthonunk hangulatához és ennek megfelelően válasszunk a klasszikus és a modern bútorszövet között.

Kapcsolódó bútorszövetmárkák

inStyle Prestigious