Függöny

Függöny

Fényáteresztő

Az ablak dekorálásán túl a fényáteresztő szerepe, hogy biztosítja a nappali kilátást, ám gátolja kintről a belátást. Fényáteresztőnek minta nélküli uni és mintás anyagokat szokás használni.

Fényáteresztő függöny…

Dekorfüggöny

A dekorfüggöny funkcióját tekintve csupán díszítő elemként jelenik meg általában az ablak két szélén, keretet adva és tökéletessé téve a függöny összhatását.

Dekorfüggöny…

Sötétítő függöny

Sötétítő függönyünk az árnyékolásban játszik fontos szerepet, hiszen anyagának vastagsága folytán kizárja a fényt, illetve tökéletes védelmet biztosít a belátás ellen.

Sötétítő függöny…

Gyerekfüggöny

A gyerekfüggöny mesés környezetet gyerekeink számára. Az élénk színű, mintás függöny vidámságot áraszt, míg a sötétítő segíti, hogy délután gyermekünk nyugodtan alhasson.

Gyerekfüggöny…

Lapfüggöny

A lapfüggöny korunk divatos függönyözési technikája, melyet modern, minimál stílusú enteriőrökben használunk árnyékolóként vagy akár térelválasztó függönyként.

Lapfüggöny…

Roló

A rolók kedvelt árnyékolási formák (római és francia raffroló), mely függönyöket praktikus jellegük miatt gyakran használnak gyermekek szobájában vagy konyhában.

Roló…

Függöny

A függöny felöltözteti ablakát

A függöny otthonunk szerves részét alkotja, hiszen a lakástextilek adják meg a végső simítást egy tökéletesen harmonizáló otthonnak. Igazi értékére akkor döbbenünk rá, mikor körbenézünk a frissen függönyözött szobában, hiszen egy jól megválasztott függönnyel finomíthatjuk, kiemelhetjük az enteriőr jellegét. A legújabb trendeknek megfelelően számos új technikai megoldást (lapfüggöny, római roló stb.) használhatunk, melyekkel új hangulatot teremthetünk és izgalmasabbá varázsolhatjuk otthonunkat. Érdemes azonban a hagyományos technikákkal, a ráncolt függönyökkel is számolnunk (fényáteresztő és sötétítő függöny egyaránt készülhet ráncolással), hiszen számos anyag ebben a formában tud leginkább érvényesülni.

Mit érdemes átgondolni függönyvásárlás előtt?

Első lépésként el kell döntenünk, milyen szerepet töltsön be a függöny a helységben: vajon fényáteresztő vagy sötétítő függönyre van szükségünk a szobában? A funkciót figyelembe véve érdemes mind a fényáteresztő, mind pedig a sötétítő textilanyagát kiválasztanunk, például egy hálószoba esetében választhatunk sűrűbb szövésű, kevésbé áttetsző anyagot, hiszen a kiláthatóság kevésbé játszik fontos szerepet, egy nappaliban viszont fontos a világosság megőrzése, ezért érdemes organza anyaggal terveznünk. Teljesen más textillel kell terveznünk gyerekszobába szánt függöny esetében. Funkció szerint számos függöny típust különböztetünk meg: Fényáteresztő függöny, lapfüggöny, roló, sötétítő függöny, dekorfüggöny, gyerekfüggöny.

A függöny textilanyagának kiválasztása után érdemes végiggondolni, milyen színvilágot tudnánk elképzelni szobánkban. A mai építészeti trendnek megfelelően a helyiségek egymásba nyílóak, ám különböző funkciót látnak el. A különböző színekkel és mintákkal könnyedén megkülönböztethetjük a tereket oly módon, hogy mégis harmonizálnak egymással. Nagyon hasznos, ha magunkkal tudunk vinni színmintát a falszínünkből, vagy ha tapétát használtunk, akkor egy kis maradék darabot. Vegyük figyelembe továbbá bútoraink, kárpitanyagunk színét is. A tökéletes harmónia elérése érdekében nem csak a színt, de otthonunk stílusát is alaposan át kell gondolnunk a függöny anyagának kiválasztásánál. Függönyvásárlás előtt mindig pontosan mérjük le az ablak, vagy ha már van, akkor a karnis méreteit.A szükséges anyagmennyiség kiszámításához szintén elengedhetetlen a belmagasság pontos ismerete.

A függöny mintájának kiválasztása

A függöny mintájának kiválasztásánál vegyük figyelembe, milyen technikai megoldást szeretnénk használni a függönyözésben: lapfüggöny vagy roló esetében mindig mintás anyagot válasszunk, ráncolt függönynél azonban sose döntsünk egy sűrű, apró mintával díszített textil mellett. A nagyobb mintázattal rendelkező anyagok tágas terekben tudnak igazán érvényesülni, alacsony belmagasságnál viszont a nagy minták szűkíthetik a teret, éppen ezért érdemes inkább egyszínű vagy apró motívumokkal díszített függöny anyagokban gondolkodni (sötétítő és fényáteresztő függönyre egyaránt igaz) .

Kapcsolódó függönymárkák

inStyle Prestigious Textile