Ágytakaró

Az ágynemű óvására és a szoba dekorálására

Az ágytakarók elsődleges funkciója, hogy óvja, eltakarja az ágyneműt, mégis érdemes a szoba szerves részeként tekinteni rá, hiszen fontos szerepet tölt be lakásunk dekorálásában és a textilek közötti harmónia tökéletes megteremtésében. Szerencsénkre ma már nem kell beérnünk az előre gyártott ágytakarók szegényes választékával, lehetőségünk van egyedi igényeinknek megfelelő takaró varratására is.

Az ágytakaró anyaga és színvilága

Az ágytakaró textiljét a függöny dekoranyagok széles választéka közül választhatjuk ki, hiszen a megfelelő béléssel ellátva mindegyik alkalmas takarónak. A választás során érdemes a függönyünk anyagát is figyelembe venni, hogy a helyiségben harmonizáljanak az anyagok és a színek. Jó döntés lehet, ha a függönykollekció egy másik darabját szemeljük ki, de választhatunk más anyagot, melynek színe visszaköszön a függöny mintájában. A helyiség stílusához illeszkednie kell az ágytakaró mintáinak is: klasszikus otthonokban jól mutatnak a részletekben gazdag, kidolgozott motívumok és virágminták, ha a modern stílus áll közelebb hozzánk, érdemes egyszínű anyagokban gondolkodni, melynek érdekes lezárást adhatunk paszpólozással. Ágytakaróknál lehetőleg kerüljük a hatalmas mintákat, hacsak nem egy tágas helyiségben álló óriási ágyra tervezzük a takarót.


Hogyan tegyük különlegessé ágytakarónkat?

Az ágytakaró megtervezésénél az elsődleges szempont a helyiség stílusa: az anyagok, színek, minták összeválogatásánál törekedjünk arra, hogy harmonizáljon a már meglévő bútorok, lakástextilek hangulatával. Tervezhetünk letisztult, modern vonalvezetésű ágytakarót, de díszíthetjük is paszpólozással: számtalan díszszegély és egyéb paszomány áll rendelkezésünkre, mellyel egyedivé varázsolhatjuk ágytakarónkat. A szegélyek esetében érdemes az ágytakaró alapszínétől erősen elütő, kontrasztot teremtő színt választani díszítésként. A forma kiválasztásánál ismét a stílus a mérvadó: romantikus stílusban berendezett szobában jól mutatnak a fodrok, melyet a hatás növelése érdekében akár duplán is felvarrhatunk, ám klasszikus otthonokban érdemes méretes rojtokban és bojtokban gondolkodnunk.

Kapcsolódó textil márkák

inStyle •  Prestigious