Elkötő zsinórok

Kiegészítők a függönyökhöz

Egy elkötő elsődleges gyakorlati funkciója, hogy a függönyt hátrafogva szabályozza, mennyi fény jusson be a helyiségbe, ugyanakkor méretének és formájának gondos megválasztásával a függöny díszévé válik és megadja a függöny végleges, tökéletes formáját. Attól függően, milyen szorosra kötjük az elkötőt, számos hatást tudunk elérni az enteriőrben: a szorosra kötött elkötők határozottságot, komolyságot kölcsönöznek függönyünknek, míg a lazán rögzített elkötővel függönyünknek méltóságteljes, fennkölt stílust kölcsönözhetünk.

Textil elkötő

Az elkötők egyik legegyszerűbb változata, ha textilből varratunk elkötőt a függönynek, mely lehet egyszerű, de egyedi szabású is, készülhet a függönyanyagával megegyező vagy eltérő textilből, színében lehet azonos, hasonló, de erősen eltérő is. A színek játékával különleges hatásokat érhetünk el: a helyiségben uralkodó színharmónia érdekében érdemes az elkötőnek olyan színt választani, mely a függönyünkön vagy az enteriőr egyéb lakástextiljein visszaköszön. Ha a karnis színe erősen elüt a függöny anyagától, a harmónia megteremtéséért érdemes az elkötőt a karnissal megegyező színből készíteni. A textilelkötőt díszíthetjükbojtokkal, rojtokkal, fodrokkal, díszzsinórral, de akár bortnival is.
Zsinóros és bojtos elkötő

Fényűző, kifinomultabb hatást érhetünk el az elkötő zsinórok használatával, melyek különösen jól mutatnak a földig érő, testesebb dekor függönyök mellett. A sodrott, fonott elkötő zsinórok számos hosszban és vastagságban kaphatók, melyek színválasztéka is igen széles. A zsinórok díszítésére szolgálnak a különféle formájú és színű bojtok, melyek a 18. századtól folyamatos népszerűségnek örvendnek. A bojtok egyaránt készülhetnek fonálból és cérnából, alapjuk lehet fa vagy műanyag, de stílus tekintetében is igen széles választékkal találkozunk: az egyszerű bojtoktól egészen a csillogó kövekkel díszített változatig számtalan típus közül válogathatunk. A gazdagabb látvány érdekében érdemes olyan elkötőt választani, melyet két bojt díszít. Akkor sem kell lemondanunk az elkötők használatáról, ha otthonunkat modernebb stílusban kívánjuk berendezni: az elkötők új, gyöngyökből, bőrből, fából készült változatai jól illeszkedik a modern enteriőrök hangulatához.

Kikötőgombok és kikötőkampók

Amennyiben elkötő használatában gondolkodunk, szükségünk lesz kikötőkampóra vagy gombra, melyet a falra kell rögzítenünk az ablak magasságának egyharmadánál. A kikötőkampót és gombot számos színben és formában be lehet szerezni, melyek maguk is a függöny díszívé tudnak válni. A modern, egyszerű vonalvezetésű kampóktól a díszes, antik hatású rozettás gombokig számos lehetőség közül válogathatunk.

Kapcsolódó elkötő zsinór márkák

Trimmings by Design