Paszományok

A lakástextilek kiegészítői

Paszománynak hívjuk a textileken használt díszítőelemeket, szegélyeket, zsinórokat, melyeknek színben, méretben és stílusban széles választékával találkozhat kínálatunkban: a hagyományos, klasszikus rojtos és bojtos paszományokon kívül megjelentek a modern hatású, gyöngyökkel díszített változatok is. A paszományok jelentik azokat az apró kiegészítőket, melyek megszínesítik, igazán különlegessé és egyedivé varázsolják anyagainkat, legyen szó akár függönyről, ágytakaróról, párnáról vagy bútorszövetről.

Díszszegélyek és zsinórok

Rojtos és bojtos díszszegélyeket használhatunk függönyök, párnák, ágytakarók díszítésére, melyek a dekoráláson túl praktikus funkciót is ellátnak. A bojtos szegélyek számtalan méretben állnak rendelkezésünkre, melyekkel előkelőbbé varázsolhatjuk függönyünket és játékos külsőt kölcsönözhetünk párnáinknak. A pomponos szegélyek használata különösen ajánlott gyerekszobákban. Az ablak nagyságának és a függöny anyagbőségének kihangsúlyozására szolgáló rojtok használata elengedhetetlen, ha klasszikus otthont tervezünk magunk számára: különböző méretből válogathatunk, melyekkel egyaránt díszíthetjük a kanapé alját, a függönyöket, párnákat és a magát a karnist is. A díszszegélyekalkalmazásával biztosak lehetünk abban, hogy az enteriőrben fényűző, méltóságteljes hangulat fog uralkodni. A díszzsinór egyaránt lehet fonott és kötött is, szolgálhat a függöny széles dekorálására, de párnákon, ágytakarókon is jól mutatnak. Különösen ajánlott díszzsinórok használatában gondolkodni egyszínű függönyanyagok esetén, hiszen ezeknek egy díszesebb szegély elegáns külsőt kölcsönözhet.


Kulcsbojt

A kulcsbojtok csodás kiegészítői a lakástextileknek, egyaránt használhatjuk díszítőelemként párnákon, roll párnákon és függönyökön, de felvarrhatjuk bútorszövetek széleire is. A bojtoknak forma, méret, alapanyag és szín tekintetében számos változata létezik, készülhetnek fonálból, cérnából, lehet egy- vagy többszínű is. Hagyományosan a kulcsbojtokat, ahogy a nevében is szerepel, kulcsra erősíthetjük dekorációs célból.

Bortni

A bortni, díszítő szalag használata szélesen elterjedt a bútorkárpitozásban, elsősorban antik- és klasszikus bútorok esetében. A bortnit a faváz és a textil közé fogják, így a bútor széleinek esztétikus lezárást teremt. A bortnit használhatjuk egyéb textileken is díszítőelemként elsősorban terítőkön, de esetenként akár a függöny szélein is.

Kapcsolódó paszománymárkák

Trimmings by Design