Tapéta

Pt Maison

Klasszikus tapéták

Klasszikus enteriőr esetén válasszunk a bútoraink stílusához illő tapétát. A klasszikus tapétákra is jellemző a részletekben gazdag, finom motívumok használata és a zöld, kék, arany és bordó színvilág.

Klasszikus tapéták…

Modern tapéta

A letisztult formavilágú enteriőrökben a tapéta egyedüli díszítő elemként funkcionálhat. Nem kell látványos mintát választani, hiszen az egyszínű, struktúrált tapéta is elegáns külsőt kölcsönözhet.

Modern tapéta…

Design tapéta

A design tapétákat világhíres tervezők, designerek neve fémjelzi. Meghökkentő forma- és színvilága, illetve újszerű anyaga segítségével egy design tapéta otthonunknak egyedi külsőt kölcsönöz.

Design tapéta…

Gyerektapéta

A gyerektapéta gyermekünk szobáját külön kis világgá alakítja, amit saját birodalmának érezhet. A gyerektapéta mintái és színei esztétikai élményt nyújtanak és hozzájárulnak gyermekünk egészséges lelki fejlődéséhez.

Gyerektapéta…

Posztertapéta

A poszter tapéták növekvő népszerűségnek örvendnek napjainkban. Helyezzük a poszter tapétát a szoba hangsúlyos falára és párosítsuk egyszínű tapétával, hogy a poszter tökéletesen érvényesülhessen.

Poszter tapéta..

 

 Tapéta

A tapéta átformálja otthona hangulatát

A megfelelo színu és mintájú tapéta megváltoztatja otthonunk, szobáink hangulatát, segítségével optikailag átalakíthatóak a térviszonyok és elfedhetjük az építészeti hiányosságokat. A lakásfelújítást viszonylag kevesebb anyagi ráfordítással elvégezhetjük, ha újra tapétázzuk otthonunkat.

Korunkban újra divattá vált a tapéták használata a lakberendezésben, számos stílus közül válogathatunk (klasszikus tapéta, modern tapéta, design tapéta, poszter tapéta és gyerektapéta). Az újszeru anyagokból készült, különleges mintákat és színeket felvonultató modern és design tapéták arra bátorítanak bennünket, hogy merjünk otthonunknak egyedi külsot kölcsönözni. A tapétázás technikája komoly változásokon esett át, ma már nem szükséges, sot nem is ajánlott egyazon mintával betapétázni egy helyiség összes falát: gondoljuk át, hogy mely felületet szeretnénk kiemelni és ezt tapétázzuk látványos, színekben és motívumokban gazdag tapétával, míg a többi falra válasszunk enyhébb árnyalatú tapétát, vagy festessük oket egyszínure (különösen ajánlott ez a technika a modern és a design tapéták esetében).

A tapéták anyagai

A tapétákat anyaguk szerint három főbb csoportba sorolhatjuk: papír, vinyl és flíz (vlies) tapéták. A papír a legegyszerubb tapéta, minoségét az anyagvastagság alapján ítélhetjük meg. A vinyl tapéta jellemzoen tartós és felülete könnyen tisztítható, mosható. A flíz tapéta esetében papír helyett poliészter alapú, nem szott textil képezi a hordozó felületet, melynek következtében felhelyezése sokkal egyszerubb, hiszen a falburkolás közben a tapéta visszaszedheto, így a kisebb hibák munkaközben könnyen javíthatóak.

Mit érdemes átgondolni tapétavásárlás előtt?

Ma már színek és minták tekintetében a tapéták olyan széles választékával találkozhatunk, hogy érdemes néhány szempontot végiggondolnunk, mielott betérünk egy tapéta üzletbe: elsoként gondoljuk végig milyen stílust (klasszikus, modern, design, poszter vagy gyerektapétát keresünk), illetve milyen színvilágot szeretnénk otthonunkban megteremteni (ha már vannak bútoraink, textiljeink, a tapéta kiválasztásánál mindenképpen vegyük figyelembe ezek stílusát és színeit). Szintén fontos szempont a tapéta kiválasztásánál a helység mérete, építészeti adottságai, hiszen a sötét színekben játszó vagy hatalmas mintákkal díszített tapéta összenyomja a teret, alacsony belmagasság esetén erre érdemes odafigyelni.

A tapéta kiválasztásánál legyünk tekintettel arra, melyik helyiségbe szánjuk az adott tapétát: egy hálószoba esetében ne gondolkodjunk harsány színekben, mozgalmas mintákban, hiszen ennek a szobának békét és nyugalmat kell sugároznia. Ha konyhába szeretnénk tapétát választani, figyeljünk arra, hogy a tapéta mindenképpen mosható, könnyen tisztítha

tó legyen. Gyermekünk szobájának díszítésére a gyerektapéták széles választékával számolhatunk.

A modern lakberendezésre jellemzo a nyitott terek használata. A tapéták, ahogyan a textilek is, kiválóan alkalmasak arra, hogy a tereket finoman elválasszák, de mégis megteremtsék az egységes harmóniát. Látványosabb mintákat érdemes a helyiség kiemelt részein használni, hiszen ide jellemzoen kevés bútor kerül, tehát a tapétának kell az adott falat felöltöztetnie (modern és design tapéták). Modern enteriorök falának dekorálásánál napjainkban egyre elterjetebb a poszter tapéták használata.

Kapcsolódó tapétamárkák

Graham and Brown •  Jannelli&Volpi • PrestigiousSirpi